Dvoličnost – Tako dvosmislena reč

Dvoličnost – tako dvosmislena reč ustvari, verovatno i više od toga, tako širok pojam za polemisanje, za definisiranje, ali zapravo ne i za njegovo uspostavljanje. Jer kako uspostaviti jedan čvrst stav o tome, kada su naši stavovi i mišljenja, kao i pogledi na ljude promenljivi i uvek za nijansu ispravniji ili ne? Posmatramo jedni druge analizirajući ko je dvoličan, ko nije, zašto jesu, kako je to moguće, da li su ono što se predstavljaju ili se lica izobliče kad maska padne.

I analiziramo postupke, brojimo promene, sabiramo sitnice, a oduzimamo razloge za iste. Ne znajući da to neko isto radi nama. Uvek neko nekoga posmatra. I uvek neko posmatra nas. Neprestano. I na kraju je zaista nevažno vidimo li to, već koje lice im okrećemo, a koje krijemo. Isto kao i oni. Za većinu je ta reč uvreda, velika i netačna. Razvijaju automatski sistem samoodbrane i napadaju argumentima braneći se da nisu. Da nisu isti kao ti, kao mi, kao neko drugi, ko nije ono što jeste zato što želi, već možda zato što mora.

Ali niko se ne usuđuje pitati. Niko ne želi pokušati da vidi ispod deformisanih karaktera, ispod zamagljenih predrasuda. Ne vide. Ne vide da smo svi mi zapravo dvolični. Naravno da imamo nekoliko lica, bilo bi nelogično da uvek hodamo sa istim izrazima na njima. Da li ste vi vi pred svakim i sa svakim? Ne. Stavljate svaki put drugo lice pred drugim ljudima. I to je u redu. Ono pravo znate i prepoznajete samo vi sami. Usudite se sada pogledati ispod tuđih.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s