Da li je na najosnovnijem nivou naša volja slobodna ili je vezana strogim lancima determinizma?

Slobodna volja. Da li je zaista od relevantnog značaja za nas? Jeste. Ali ona volja da učinimo nešto pozitivno, za sebe, pre svega. Volja da razmotrimo problem slobode koji se tiče našeg psihičkog stanja, u smislu našeg psihološkog integriteta i identiteta. Takozvana intelektualna sloboda. Veoma je važno da negativno uspemo pretvoriti u nešto dobro, da kreativno podstaknemo sebe na rad na sopstvenom razvoju ličnosti i misli.

Da pronađemo volju i želju da izvučemo ono što će nas terati da svakog dana budemo spremni na nove izazove, na iskušenja i testove koji su teški samo onoliko koliko im damo prostora da budu. Neophodno je da posedujemo dovoljno snage da sprovedemo svoje planove, odluke koje sami sebi postavljamo kao uslove za lični integritet i identitet. Da li je na najosnovnijem nivou naša volja slobodna ili je vezana strogim lancima determinizma?

Fundamentalno pitanje koje se svakome od nas vrti u glavi. Pitanje na koje moramo pokušati naći odgovor, u cilju pronalaženja pozitivnog rešenja, a istovremeno realnog. To je ono što se čini nemogućim. Ali naša intelektualna sloboda je nešto što je neosporivo. Samo trebamo naučiti da je usmerimo na pravi način. I da je iskoristimo najbolje što možemo. Jer, na kraju krajeva, jedan je život. Nađimo volju da ga zaista živimo. Slobodni i svoji.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s