Pismo

Najviše od svega verujem u pisma koja nikada nisu poslata. Pocepani, prikupljeni ostaci misli u najiskrenijim momentima, prenešene na papir. Toliko su čiste da je njihova ranjivost previše da se podnese. Lagano kretanje uma bez jasnog pravca ka jednom listu papira, posvećenost ruku da ispišu svaku misao u formi užurbanog pisma je tako suštinska, a emocije koje reflektuju su tako sirove, da znam da neće razumeti šta želim reći. A možda i hoće, to je problem. Provokativna potreba da se izrazim često je isuviše velika da se umanji vremenom, mora eksplodirati. I razmišljam previše i predugo sve dok se listovi ne popune, a moja glava ostane prazna. Prazna do sledećeg puta kada me pošalje u nove, nepoznate uglove mog zastrašujućeg uma kako bi otkrio još jedan dublji, preovladavajući razlog da se potpuno predam. Bolje na ovom neposlatom pismu nego pred njegovim invazivnim pogledom.

Najintimnije pismo je ono koje ću napisati, a on nikada neće pročitati. Dok je moj razum u vatri s njegovim srcem, i dok sve u meni vrišti da zaobiđe njegove krivine, tamo gde su mu uglovi misli ujednačeni, biće potpuno neupućen u ono što čuvam u sebi dok prenosim na papir. Odgovara mi tako. Kada se povlači iza mojih očiju, da pobegne mojoj istini, kada mi zadaje glavobolje u večernjim satima. Ali je i ono što ispunjava prostor kada nešto zaboravim. On to ne zna da bi to iskoristio protiv mene, ili me uzeo i sve to uništio, jer jedini dokaz je spaljen, razbijen ili bačen kroz prozor, ili je potopljen u jezeru, skriven, gde nikad neće pomisliti da potraži. Reči, emocije i misli zaglavljene na mojim usnama koje žele da izgovore sve, ali biram da ih zadržim za sebe. Neke stvari su suviše opasne da se puste. Neke stvari su previše značajne i vredne da se povere drugoj osobi da ih tumači. Zato pišem i zapečatim sve.

Pismo koje nema adresu. I ne pokušavam da učinim da miriše lepo ili da koristim bilo koji tajni potez s potpisom, jer on nikada neće imati priliku pomirisati ga ili otvoriti, pročitati ili analizirati, razumeti ili odgovoriti. Ne moram da predvidim njegovu reakciju, niti da me zanima šta misli o tome, jer je to moje. Samo moje. Zapisana činjenica da idemo zajedno kao sfinge i zagonetke, ili da ponekad deluje kao da mi uništava svaku šansu da ću ikada moći da osećam ovako nešto prema bilo kom drugom. Da mi nismo proročanstvo, već samo opis dvoje propalih u ljubavi, ili da zaista ne želim da budem ni približno zaljubljena u njega. Sve je zapisano, i ono što nije, tek će biti. Niti želim da sazna, još gore je ako može razumeti. Potreba da iskažem i potreba da sačuvam sve za sebe dok me gleda u oči i lomi staklo u njima. Dok okreće glavu u poricanju da me voli. Gori i hladi se. Hladim se i topim u vatri koju je započeo. Zato i biram da sve ostane na papiru, koji nikada nije imao vrednost sve do sada.

Neprocenjivu, za mene. I samo za mene. Ne želim da on dotakne ono što pripada samo meni. Davno je bilo kada sam lupala vratima dok me nije saslušao. Zapravo sam samo imala nepodnošljivu želju da me čuje. Zaista. I zaista je sada potrebno samo malo sećanja na ono što me ubilo da ubijem emocije i oživim ih pokretom olovke. Samo tako, samo tada. Skamenila sam se. Snažno verujem u sposobnost da sakrijem kako se osećam, da odlučim koliko sam spremna biti ranjiva. Uprkos tome kako me iscrpljuje slabost koja me čini ovako jakom tvrđavom, ja verujem u važnost svođenja svojih dramatičnih emocija u trenutku kroz moćni filter, izbegavajući njihove efekte na nas oboje, sve dok ne budem pronašla nove načine da priznam iste stvari. Sve je vezano za nas, u odvojenim kovertama bez ikakvih specifičnih oznaka i zapečaćeno u kutiji od kedra koju planiram da sahranim u najranijoj pogodnosti.

5 thoughts on “Pismo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

You may also like these