Pisana književnost | Autorski tekstovi,  Samospoznaja kroz reči

Udahni duboko i reci sebi: Srećna Nova Godina!

Pre nego što se zapitaš šta je toliko posebno u načinu na koji kazaljke sata prelaze 12 i uđeš u „Novu godinu“ – daj sebi sekundu da shvatiš. Šta je toliko posebno na ovoj zemlji što tera ljude da tog dana imaju potrebe za novogodišnjim željama i rezolucijama. Verovatno već razmišljaš o tome kako je potrebno mnogo više od promene na kalendaru da se te promene zaista dogode. Budi sarkastična i za kraj ove godine, u redu je, ali…

Pre nego što odlučiš da je i ova godina prošla kao i svaka prethodna, zastani na trenutak. Skini masku koju vučeš godinama i udahni duboko, bez nje. Da li shvataš da si preživela? Pritom ne mislim da godina služi da je samo preživiš, već i da je nadživiš. A ti to jesi, iako ne osećaš ushićenost kako se ponoć bliži. Godina je vreme između dva ponavljajuća događaja povezanih sa orbitom Zemlje oko Sunca i to je logika kojom ti živiš, ali to tebi nije dovoljno. Živela si 8.760 časova od kojih su većina njih dani koji su zaboravljeni, slomljeni, suvišni. Dani koji su te slomili, dani koje si ti slomila. Ova godina ti je uzela mnogo delova, znam to. Mnogo suza, mnogo bola, ali i mnogo smeha – jer imaš srce koje će danas pobediti stare navike. Naučila si toliko toga, zar ne?

Završila si još jedno poglavlje u svojoj knjizi života i to nije samo još jedna kliše rečenica koju ćeš pročitati. To su stranice koje ne možeš pocepati, to je mastilo koje nikada ne možeš obrisati. Ova godina te udarila toliko puta, bacala te kroz godine života, vukla te po oblacima i udarala te o tlo. Tvoj pesimizam je često nadvladavao pravu suštinu godine u kojoj si (pre)živela.

Ali sad osećam potrebu da ti se obratim…
Posmatram te svakog dana u ogledalu i vidim pravu tebe. I ono što vidim…

(Iz)borila si se. Za sebe. Za sebe. Još jednom – izborila si se za sebe!

Ispunila si svoje ciljeve, zar ne? Ovu godinu si obeležila samo ti. I slavićeš. Ova godina nije obeležila tebe, već ti nju. Suočila si se i odnela sve pobede. I tek ćeš osećati to. Neće ti biti potreban vatromet da to znaš, znaćeš svakog dana.

Pogledaj sad oko sebe… Pusti destruktivnost, pusti kajanje, pusti bol, pusti suze, pusti greške, pusti takvu sebe. Pusti ljude koji te ne zaslušuju, pusti ljude koji ti ne misle dobro, pusti ljude i prepusti se unutrašnjem miru. Pusti sebe da osetiš pravu sebe i uživaj u tome. Uživaj u saznanju da si samo ti sebi pomogla. Pusti tugu da te zagrli, pusti razočaranje da te uhvati. Uhvati za ruku svu protraćenu nervozu i zahvali se srcu što je sve to podnelo. Jer ti nisi samo hodajući haos, ne više.

Hladno je, izađi napolje. Oseti kako ti se hladnoća provlači kroz kosti i pogledaj u nebo i zvezde koje te nikada nisu napustile. I nemoj misliti da je prepuštanje zapravo puštanje sebe, nije. Prigrli ovaj svet i dopusti da te osvoji – ovog trena, svakog sledećeg dana. Ne postoji novogodišnja rezolucija, draga. Postoji samo rezolucija i odluke koje su čekale svoje vreme da budu donete, u pravom trenutku. I ovaj trenutak je tvoj. Ne čekaj sutra, ne čekaj da promeniš kalendar, ne čekaj da se promeni vreme na telefonu. Promeni vreme u sebi i zavoli ono koje imaš i koje ti sledi. Nova godina je nova – uradila ti nešto ili ne. Ali stara ti će biti i u Novoj godini, ako ne odlučiš da staviš tačku. Budi tačka i stavi tačku – na staru sebe.

Zaboravi na ponos. Pozovi sve one koje ti nedostaju i reci im to. Ne postoji vreme koje vraća vreme, samim tim ga trošiš, umesto da ga koristiš. Uzmi svoj trenutak i ne puštaj ga. Odluči da ti budeš – Ti. Popij čašu vode, nahrani svoje telo dobrim mislima i izađi iz zone komfora. Danas, sutra, svakog sledećeg dana. Ustani iz kreveta, udahni duboko i oseti da postojiš. Oseti svoju težinu i voli je. Nova Godina je? Za tebe je Nova ti. Sredi se, priđi ogledalu, pozdravi sebe, nasmej se i učini sebe srećnom.

Pre nego što se sledećeg puta zapitaš šta je toliko posebno u načinu na koji kazaljke sata prelaze 12 i uđeš u „Novu godinu“- znaćeš i nasmejaćeš se. Grlićeš ljude jer ćeš biti srećna i neće ti biti važno da li ih poznaješ ili ne, a neće biti ni njima. Biće im dovoljno to što vide da poznaješ i voliš sebe, jer onako kako ti možeš da zračiš, ne može ni jedan vatromet iznad tebe.

I ne zaboravi jedno pravilo – jednu godinu si bliže svom srećnom kraju.

Srećna Nova 2020. godina! Hvala svima na dosadašnjoj podršci! Uživajte u sebi, samim tim ćete uživati i u Novoj godini! 🙂


Оставите одговор